Kutupsal Denklem Tanımı

Bir kartezyen denkleminde \( x \) değişkeninin belirli bir değeri için \( y \) değişkeninin değeri hesaplanır, daha sonra elde edilen \( (x, y) \) ikilisi denklemin grafiğinde bir nokta olarak işaretlenir.

Bir kutupsal denklemde ise \( \theta \) değişkeninin belirli bir değeri için \( r \) değişkeninin değeri hesaplanır, daha sonra elde edilen \( (r, \theta) \) ikilisi denklemin grafiğinde bir nokta olarak işaretlenir.

\( (x, y) \) şeklindeki kartezyen koordinatlarında bağımsız değişken olan \( x \) değişkeni sıralı ikilinin ilk bileşeni iken \( (r, \theta) \) şeklindeki kutupsal koordinatlarda bağımsız değişken olan \( \theta \) değişkeni sıralı ikilinin ikinci bileşenidir.

Özellikle belirli bir noktayı referans alan ya da bir nokta etrafında simetrik olan eğriler kutupsal koordinat sistemi ve denklemlerle daha kolay modellebilir.

Kutupsal Eğrilerde Simetri

Kutupsal eğriler çoğu zaman bir eksene ya da orijine göre simetrik olabilmektedir. Kutupsal denklemlerin grafiklerini çizerken bu simetrileri belirlemek önem taşımaktadır.

Kutupsal eğrilerin üç farklı simetrisi olabilir.

Kutup Eksenine Göre Simetri

Eğer bir kutupsal denklemde \( (r, \theta) \) yerine \( (r, -\theta) \) ya da \( (-r, \pi - \theta) \) yazıldığında eşitlik sağlanmaya devam ediyorsa bu eğri kutup eksenine (\( x \) eksenine) göre simetriktir.

x eksenine göre simetri
x eksenine göre simetri

Sadece kosinüs fonksiyonunu içeren \( a + b\cos(k\theta) \) formundaki denklemler kutup eksenine göre simetriktir.

\( \theta = \frac{\pi}{2} \) Doğrusuna Göre Simetri

Eğer bir kutupsal denklemde \( (r, \theta) \) yerine \( (r, \pi - \theta) \) ya da \( (-r, -\theta) \) yazıldığında eşitlik sağlanmaya devam ediyorsa bu eğri \( \theta = \frac{\pi}{2} \) doğrusuna (\( y \) eksenine) göre simetriktir.

y eksenine göre simetri
y eksenine göre simetri

Sadece sinüs fonksiyonunu içeren \( a + b\sin(k\theta) \) formundaki denklemler \( \theta = \frac{\pi}{2} \) doğrusuna göre simetriktir.

Kutup Noktasına Göre Simetri

Eğer bir kutupsal denklemde \( (r, \theta) \) yerine \( (r, \theta + \pi) \) ya da \( (-r, \theta) \) yazıldığında eşitlik sağlanmaya devam ediyorsa bu eğri kutup noktasına (orijine) göre simetriktir.

Orijine göre simetri
Orijine göre simetri

Bir kutupsal denklem yukarıdaki koşulları sağlamasa da grafiği bu simetrilerden bazılarını içerebilir.


« Önceki
Kutupsal Koordinat Sistemi
Sonraki »
Kutupsal Denklem Örnekleri


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır