Kutupsal Denklemlerin Türevi

Kutupsal denklemler \( \theta \) parametresine bağlı birer parametrik denklem oldukları için türevlerini parametrik denklemlerin türev formülüne dayanan aşağıdaki formül ile alabiliriz.

Bir kutupsal denklem orijinden geçiyorsa bu noktadaki türevini yukarıdaki formülde \( r = 0 \) koyarak aşağıdaki şekilde bulabiliriz.

Türev Uygulamaları

Türevin kutupsal denklemlerdeki bazı uygulamaları aşağıdaki gibidir.

Eğim Bulma

Türevin eğim anlamı kutupsal denklemler için de geçerlidir. Buna göre \( \theta \) parametresine bağlı bir kutupsal eğriye \( \theta = a \) açısının karşılık geldiği \( (r(a), a) \) noktasında çizilen teğetin eğimi, denklemin birinci türevinin \( \theta = a \) için değerine eşittir.

Durağan Noktaları Bulma

Bir fonksiyonun birinci türevinin tanımlı ve sıfır olduğu noktalara durağan nokta denir. Bir durağan nokta yerel minimum/maksimum nokta olmak zorunda değildir, bir yatay büküm noktası da olabilir.

Bir kutupsal denklemin durağan noktaları kartezyen denklemlerinde olduğu gibi \( y \) değişkeninin \( x \) değişkenine göre türevinin sıfır olduğu noktalarda oluşur.

Kutupsal denklemin türev formülü düşünüldüğünde, durağan noktalar türev formülünde payın sıfır olduğu, ama paydanın sıfır olmadığı noktalardır.


« Önceki
Kutupsal Denklemlerde Analitik Uygulamalar
Sonraki »
Kutupsal Denklemlerin İntegrali


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır