İki Doğrunun Birbirine Göre Durumu

Denklemleri aşağıdaki gibi olan iki doğrunun birbirine göre durumları üç şekilde olabilir.

  • Doğrular bir noktada kesişir.
    • Bunun özel bir durumu olarak, doğrular dik kesişir.
  • Doğrular çakışıktır.
  • Doğrular paraleldir.

Kesişen Doğrular

Eğimleri farklı iki doğru tek bir noktada kesişir. Buna göre eğimleri farklı iki doğrunun denklemlerinin ortak çözüm kümesi bir elemanlıdır ve bu çözüm iki doğrunun kesişim noktasının koordinatlarını verir.

Bir noktada kesişen iki doğru
Bir noktada kesişen iki doğru

Dik Kesişen Doğrular

Bir noktada kesişen doğruların özel bir durumu olarak, iki doğru aralarındaki açı 90° olacak şekilde (yani dik) kesişebilir. Birbirini dik kesen iki doğrunun eğimleri çarpımı \( -1 \) olur.

Tek noktada kesişen doğrular için geçerli olan yukarıdaki katsayı orantısı dik kesişen doğrular için de geçerlidir.

Dik kesişen iki doğru
Dik kesişen iki doğru

Bir istisna olarak, yatay (\( x \) eksenine paralel) ve dikey (\( y \) eksenine paralel) iki doğru birbirini dik kesiyor olsa da, eğimleri sırasıyla 0 ve tanımsız olduğu için eğimlerinin çarpımı bu koşulu sağlamaz.

Çakışık Doğrular

Kapalı denklemlerindeki tüm katsayıların oranları birbirine eşit olan iki doğru çakışıktır. Çakışık iki doğrunun denklemlerinin ortak çözüm kümesi sonsuz elemanlıdır ve doğrular üzerindeki tüm noktalardır.

Çakışık doğruların eğimleri eşittir (\( m_1 = m_2 \)), ancak eğimleri eşit iki doğru çakışık olmak zorunda değildir, aşağıda göreceğimiz üzere paralel de olabilir.

Çakışık iki doğru
Çakışık iki doğru

Paralel Doğrular

Kapalı denklemlerinin \( x \) ve \( y \) katsayılarının oranları birbirine eşit, sabit terimlerin oranı birbirinden farklı olan iki doğru birbirine paraleldir. Paralel iki doğru hiçbir noktada kesişmez ve bu doğruların denklemlerinin ortak çözüm kümesi boş kümedir.

Paralel doğruların eğimleri eşittir (\( m_1 = m_2 \)).

Paralel iki doğru
Paralel iki doğru

Eğimleri tanımsız olan, yani eğim açıları 90° olan dikey iki doğru bu koşulları sağlamasa da paraleldir ya da çakışıktır.

SORU 1:

\( A(1, 2) \) ve \( B(-2, 4) \) noktalarından geçen doğru \( C(-1, a) \) ve \( D(a + 2, 3) \) noktalarından geçen doğruya paralel ise \( a \) kaçtır?

Çözümü Göster
SORU 2:

\( (m + 1)x + (n - 3)y + 4 = 0 \) ve \( 3x + 2y - 1 = 0 \) doğruları çakışık ise \( m + n \) toplamı kaçtır?

Çözümü Göster
SORU 3:
Soru

Şekilde \( d_1 \) ve \( d_2 \) doğruları verilmiştir.

\( d_1 \perp d_2 \) ise \( d_2 \) doğrusunun denklemi nedir?

Çözümü Göster
SORU 4:

\( A(-2, 6) \) ve \( B(8, 2) \) noktalarını birleştiren doğru parçasının orta dikmesinin \( x \) eksenini kestiği noktanın apsisi nedir?

Çözümü Göster
SORU 5:

Eğimleri \( 3 \) ve \( -6 \) olan iki doğru \( (0, k) \) noktasında kesişmektedir. Bu doğruların \( x \) eksenini kesen noktaları arasındaki uzaklık 3 birim olduğuna göre, \( k \)'nin alabileceği değerlerin çarpımı kaçtır?

Çözümü Göster

« Önceki
Doğrunun Denkleminin Bulunması
Sonraki »
İki Doğrunun Kesişimi


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır