Reel Olmayan Çözümler

Önceki bölümdeki bir sorunun çözümü sonucunda bulduğumuz değerleri orijinal denklemde yerine koyduğumuzda bazı değerlerin eşitliği sağlamadığını görmüş ve bu değerleri çözüm kümesi dışında bırakmıştık. Bu bölümde bu tip değerlerin nasıl oluştuğunu anlamaya çalışacağız.

Reel olmayan çözümler; bir denklemin çözümü sonucunda bulunan, ancak denklemi ya da problemdeki diğer bazı kısıtlamaları sağlamadığı için çözüm kümesine dahil edilmemesi gereken değerlerdir.

Bir denklemin çözümünde reel olmayan bir çözüm elde edilmesi denklemin yanlış çözüldüğünü ya da yanlış bir yöntem izlendiğini göstermez, kullanılan yöntemin reel olmayan çözüm üretebilen bir yöntem olmasından kaynaklanır. Bu yüzden hangi durumlarda reel olmayan çözümlerin ortaya çıkabileceğinin bilinmesi önemlidir.

Şimdi reel olmayan çözümlere yol açabilecek bazı durumları inceleyelim.

Sorunun Doğası İle İlgili Kısıtlamalar

Bazı durumlarda, problem çözümü sonucunda bulunan bir değer sorunun doğası ile ilgili bazı kısıtlamaları sağlamıyor olabilir. Bu kısıtlamaların problemde özellikle belirtilmemiş olabileceğine dikkat edilmelidir.

Gördüğümüz gibi, yazdığımız denklem ve uyguladığımız çözüm adımlarında matematiksel açıdan bir hata olmasa da, bulduğumuz değerlerden biri soruda açıkça yazılmasa da aslında sorunun parçası olan bir kısıtlamaları sağlamamaktadır ve çözüm kümesinden çıkartılması gerekir.

Denklemin İki Tarafını Bir Değişkenle Çarpma

Bir denklemin her iki tarafına aynı işlemin uygulanması (aynı sayı ile toplama, çıkarma, çarpma ya da bölme) eşitliği bozmaz. Ancak her iki tarafın sabit bir değer yerine bir değişkenle ya da değişken içeren bir ifade ile çarpılması çözüm kümesini değiştirebilir. Bu durumu bir örnek üzerinde inceleyelim.

Denklem çözümlerinde pay ve paydadaki değişken içeren bazı çarpanları sadeleştirmek ya da paydanın bir değişken içerdiği durumlarda denklemin iki tarafındaki terimler arasında içler - dışlar çarpımı yapmak da denklemin her iki tarafını bir değişkenle çarpma işlemidir, dolayısıyla bu durumlarda da elde edilen değerler ilk denklemde yerine konarak denklemi sağlayıp sağlamadıkları kontrol edilmelidir.

Denklemin Her İki Tarafının Karesini Alma

Önceki bölümde karşılaştığımız köklü denklemlerin çözümünde uyguladığımız işlem yukarıdakilerden farklı olarak denklemin her iki tarafının karesini almaktı. Bir denklemde her iki tarafın karesini almak da reel olmayan çözüm üretebilecek işlemlerden biridir, dolayısıyla böyle bir işlem sonrasında mutlaka çözüm sonucunda elde edilen değerler ilk denklemde yerine konarak denklemi sağlayıp sağlamadıkları kontrol edilmelidir.

Reel Olmayan Çözümler Neden Oluşur?

Son iki adımda gördüğümüz denklemin her iki tarafını bir değişkenle çarpma ve denklemin her iki tarafının karesini alma işlemlerinin ortak yanı, her ikisinin de denklemin derecesini artırıyor olmasıdır. Bir denklemin sonsuz çözümünün olduğu özel durumları saymazsak, \( n \). dereceden bir denklemin en fazla \( n \) reel çözümü olabilir.

Dolayısıyla, bir denklemin her iki tarafı değişken içeren bir ifade ile çarpıldığında ya da karesi alındığında, aynı zamanda denklemin derecesi artmış ve çözüm kümesine dahil olmayan bazı değerler çözüm kümesine eklenmiş olur. Bu yüzden bu işlemlerin uygulandığı durumlarda elde edilen tüm değerler ilk denklemde yerine konarak denklemi sağlayıp sağlamadıkları kontrol edilmeli, denklemi sağlamayan değerler çözüm kümesine dahil edilmemelidir.


« Önceki
Köklü Eşitsizlikler
Sonraki »
Kayıp Çözümler


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır