Sürekliliğin pratik tanımlarından birine göre, bir fonksiyonun tanımlı olduğu bir noktadaki değeri anlık bir değişim (sıçrama) içermiyorsa fonksiyon bu noktada süreklidir, aksi durumda süreksizdir. Bu tanıma göre sürekliliği bir fonksiyonun grafiğini tanımlı olduğu bir noktadan geçerken kalemi kaldırmadan çizebilmemiz şeklinde düşünebiliriz.
Sürekliliğin daha çok kabul gören tanımlarından biri olan limit tanımından aşağıda, standart tanımı diyebileceğimiz epsilon-delta tanımından ise önümüzdeki bölümde bahsedeceğiz.
Bir fonksiyonun sürekliliğini bir nokta, bir aralık ve fonksiyonun tümü için inceleyebiliriz.
Bir \( f \) fonksiyonunun uç nokta olmayan bir \( x = a \) noktasında sürekli olması için aşağıdaki üç koşul sağlanmalıdır.
Bu üç koşuldan herhangi birinin sağlanmaması durumunda \( f \) fonksiyonu bu noktada süreksiz olur.
\( A \) reel sayılarda tanımlı ve \( a \) noktasını içeren açık bir aralık olmak üzere,
\( f: A \to \mathbb{R} \) olmak üzere,
\( \lim_{x \to a} f(x) \) ve \( f(a) \) tanımlı ve
\( \lim_{x \to a} f(x) = f(a) \) ise,
\( f \) fonksiyonu \( x = a \) noktasında süreklidir.
Aksi takdirde, \( f \) fonksiyonu \( x = a \) noktasında süreksizdir.
Bu tanıma göre, bir fonksiyon bir noktada sürekli ise o noktada tanımlıdır ve limiti vardır. Bunun karşıtı doğru olmayabilir, yani bir fonksiyonun bir noktada tanımlı olması ya da limitinin var olması tek başına o noktada sürekli olması için yeterli değildir.
Bir noktanın soldan ve sağdan limitini tanımlayabildiğimiz gibi soldan ve sağdan sürekliliğini de tanımlayabiliriz.
Bir fonksiyonun uç nokta olan ya da olmayan bir \( x = a \) noktası için soldan limiti bu noktadaki fonksiyon değerine eşitse fonksiyon bu noktada soldan süreklidir.
\( f: A \to \mathbb{R} \) olmak üzere,
\( \lim_{x \to a^-} f(x) \) ve \( f(a) \) tanımlı ve
\( \lim_{x \to a^-} f(x) = f(a) \) ise,
\( f \) fonksiyonu \( x = a \) noktasında soldan süreklidir.
Aksi takdirde, \( f \) fonksiyonu \( x = a \) noktasında soldan sürekli değildir.
Bir fonksiyonun uç nokta olan ya da olmayan bir \( x = a \) noktası için sağdan limiti bu noktadaki fonksiyon değerine eşitse fonksiyon bu noktada sağdan süreklidir.
\( f: A \to \mathbb{R} \) olmak üzere,
\( \lim_{x \to a^+} f(x) \) ve \( f(a) \) tanımlı ve
\( \lim_{x \to a^+} f(x) = f(a) \) ise,
\( f \) fonksiyonu \( x = a \) noktasında sağdan süreklidir.
Aksi takdirde, \( f \) fonksiyonu \( x = a \) noktasında sağdan sürekli değildir.
Aşağıda \( x = a \) noktasında soldan sürekli olan ama sağdan sürekli olmayan bir fonksiyonun grafiği verilmiştir.
\( \lim_{x \to a^-} f(x) = f(a) = b \)
\( \lim_{x \to a^+} f(x) \ne f(a) \)
Belirli bir \( [a, b] \) aralığında tanımlı bir fonksiyonun uç noktalarındaki süreklilik için fonksiyonun sadece tanımlı olduğu yönlerdeki sürekliliğe, yani \( x = a \) noktasında sağdan, \( x = b \) noktasında ise soldan sürekliliğe bakmamız yeterlidir.
\( f: [a, b] \to \mathbb{R} \) olmak üzere,
\( \lim_{x \to a^+} f(x) = f(a) \) ise,
\( f \) fonksiyonu \( x = a \) noktasında süreklidir.
\( \lim_{x \to b^-} f(x) = f(b) \) ise,
\( f \) fonksiyonu \( x = b \) noktasında süreklidir.
Buna göre \( [a, b] \) aralığında tanımlı aşağıdaki \( f \) fonksiyonu \( x = a \) noktasında sürekli iken \( x = b \) noktasında süreksizdir. Dikkat edilirse, uç noktalardaki süreklilik tek yönlü sürekliliğe bağlı olduğu için \( x = a \) için sadece "sağdan sürekli" değil, bir yön belirtmeden "sürekli" ifadesini de kullanabiliriz.
\( f: [a, b] \to \mathbb{R} \) olmak üzere,
\( \lim_{x \to a^+} f(x) = f(a) \)
\( \lim_{x \to b^-} f(x) \ne f(b) \)
İç ve uç noktalardaki sürekliliği özetlememiz gerekirse, bir fonksiyonun iç bir noktasında sürekli olması için (\( x = c \) noktası) o noktada hem soldan hem de sağdan sürekli olmalıdır. Fonksiyonun bir uç noktasında (\( x = a \) ve \( x = b \) noktaları) sürekli olması için ise tanımlı olduğu yönde (soldan ya da sağdan) sürekli olması yeterlidir.
Yukarıda bahsettiğimiz iç ve uç noktalardaki süreklilik tanımlarını bir aralıktaki sürekliliğe aşağıdaki şekilde uyarlayabiliriz.
\( f \) fonksiyonu \( (a, b) \) aralığındaki tüm noktalarda sürekli ise \( (a, b) \) açık aralığında süreklidir.
\( f \) fonksiyonu \( (a, b) \) aralığındaki tüm noktalarda sürekli ise ve ayrıca \( a \) noktasında sağdan sürekli ise \( [a, b) \) yarı açık aralığında süreklidir.
\( f \) fonksiyonu \( (a, b) \) aralığındaki tüm noktalarda sürekli ise ve ayrıca \( b \) noktasında soldan sürekli ise \( (a, b] \) yarı açık aralığında süreklidir.
\( f \) fonksiyonu \( (a, b) \) aralığındaki tüm noktalarda sürekli ise ve ayrıca \( a \) noktasında sağdan, \( b \) noktasında soldan sürekli ise \( [a, b] \) kapalı aralığında süreklidir.
Bir fonksiyon tanım kümesindeki tüm noktalarda süreklilik koşullarını sağlıyorsa sürekli bir fonksiyondur. Buna göre bir fonksiyonun sürekli bir fonksiyon olup olmadığına karar vermek için sadece tanımlı olduğu noktalardaki sürekliliğini incelememiz yeterlidir.
Buna göre reel sayıların bir alt kümesinde tanımlı olan aşağıdaki fonksiyonlar yukarıdaki koşulları sağladıkları için sürekli fonksiyonlardır.
Benzer şekilde tanımsız noktaları olan aşağıdaki fonksiyonlar da yukarıdaki koşulları sağladıkları için sürekli fonksiyonlardır.
Bir fonksiyonun tanımlı olduğu bir noktadaki sürekliliğini yukarıda yaptığımız tanımlar doğrultusunda inceleyebilir ve fonksiyonun o noktada sürekli ya da süreksiz olduğuna karar verebiliriz.
Bir fonksiyonun tanımsız olduğu bir noktadaki sürekliliği ile ilgili ise iki görüş vardır.
Aşağıda verilen örnek fonksiyon tanım kümesindeki tüm noktalarda sürekli olduğu için sürekli bir fonksiyondur. Bahsettiğimiz birinci görüşe göre fonksiyonun tanımsız olduğu \( x = 5 \) noktasında sürekliliği incelenmez ve bu noktada süreksiz olduğundan da bahsedilemez. İkinci görüşe göre ise fonksiyonun bu noktada süreksiz olduğunu (ya da süreksizlik içerdiğini) söyleyebiliriz. Bir fonksiyonun sürekliliği tanım kümesindeki noktaların sürekliliğe bağlı olduğu için, \( x = 5 \) noktasında fonksiyonun süreksiz olduğunu söylememiz fonksiyonu süreksiz yapmaz.
\( f: \mathbb{R} - \{5\} \to \mathbb{R} \)
\( f(x) = \dfrac{(x - 2)(x - 4)(x - 5)}{x - 5} \)
Sürekli fonksiyonlara gerçek hayattan aşağıdaki örnekleri verebiliriz. Bu fonksiyonların değeri anlık sıçramalar göstermez, örneğin bir odanın sıcaklığı 20 dereceden 22 dereceye bir anda çıkmaz, aradaki tüm reel sayı değerlerini alarak sürekli bir grafik şeklinde değişim gösterir.
Sürekli olmayan fonksiyonlara aşağıdaki örnekleri verebiliriz.
Bir fonksiyonun bir noktadaki iki yönlü limiti ve sürekliliği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri her zaman doğrudur?
I. Sürekli ise tanımlıdır.
II. Sürekli ise limiti vardır.
III. Limiti varsa süreklidir.
IV. Limiti varsa tanımlıdır.
Çözümü GösterBir \( f \) fonksiyonunun bir \( x = a \) noktasında sürekli olması için aşağıdaki üç koşul sağlanmalıdır.
Dolayısıyla I. ve II. ifadeler doğrudur.
Yukarıdaki tanıma göre bir fonksiyonun bir noktada tanımlı olması ya da limitinin var olması tek başına o noktada sürekli olması için yeterli değildir.
Buna göre III. ifade her zaman doğru değildir.
Bir noktanın limitinin olması için fonksiyonun o noktada tanımlı olma koşulu yoktur.
IV. öncül her zaman doğru değildir.
Buna göre I. ve II. ifadeler her zaman doğrudur.