Daralma/Genişleme

Daralma/genişleme, bir fonksiyonun grafiğindeki tüm noktaların ya da eksenine belirli bir oranda yaklaşması ya da eksenlerden bu oranda uzaklaşması anlamına gelir.

Dikey Daralma/Genişleme

olmak üzere, fonksiyonun çıktısı ile çarpıldığında grafiğin üzerindeki tüm noktalar ekseninden kat uzaklaşır. Bunun sebebi, fonksiyonun bu değişiklik sonucunda aynı değeri için mutlak değerce daha büyük değeri üretmesidir. Örnek olarak ise ordinatı 6 olan bir noktanın ordinatı 12 olur.

olmak üzere, fonksiyonun çıktısı ile çarpıldığında grafiğin üzerindeki tüm noktalar eksenine kat yakınlaşır. Bunun sebebi, fonksiyonun bu değişiklik sonucunda aynı değeri için mutlak değerce daha küçük değeri üretmesidir. Örnek olarak ise ordinatı 6 olan bir noktanın ordinatı 3 olur.

Çıktı değeri olarak 'ın sabit bir sayı ile çarpımı yine sıfır olduğu için, bu dönüşümde grafiğin eksenini kestiği nokta(lar) değişmez.

Dikey daralma/genişleme
Dikey daralma/genişleme

Fonksiyonun çıktısı negatif bir değeri ile çarpılırsa fonksiyona 'nın mutlak değeri için yukarıda bahsettiğimiz dikey daralma/genişleme dönüşümü uygulanır. Buna ek olarak katsayının negatif işareti için fonksiyona bir sonraki bölümde bahsedeceğimiz yansıma dönüşümü uygulanır.

Yatay Daralma/Genişleme

olmak üzere, fonksiyonun girdisi ile çarpıldığında grafiğin üzerindeki tüm noktalar eksenine kat yakınlaşır. Bunun sebebi, fonksiyonun bu değişiklik sonucunda aynı değerini mutlak değerce daha küçük bir değeri ile üretmesidir. Örnek olarak ise apsisi 6 olan bir nokta aynı fonksiyon değerini 3 apsis değeri ile üretir.

olmak üzere, fonksiyonun girdisi ile çarpıldığında grafiğin tüm noktaları ekseninden kat uzaklaşır. Bunun sebebi, fonksiyonun bu değişiklik sonucunda aynı değerini mutlak değerce daha büyük bir değeri ile üretmesidir. Örnek olarak ise apsisi 6 olan bir nokta aynı fonksiyon değerini 12 apsis değeri ile üretir.

Yatay daralma/genişleme
Yatay daralma/genişleme

Girdi değeri olarak 'ın sabit bir sayı ile çarpımı yine sıfır olduğu için, bu dönüşümde grafiğin eksenini kestiği nokta değişmez.

Fonksiyonun girdisi negatif bir değeri ile çarpılırsa fonksiyona 'nin mutlak değeri için yukarıda bahsettiğimiz yatay daralma/genişleme dönüşümü uygulanır. Buna ek olarak katsayının negatif işareti için fonksiyona bir sonraki bölümde bahsedeceğimiz yansıma dönüşümü uygulanır.

Aşağıda verilen fonksiyonlara 2. sütunda uygulanan dikey dönüşüm sonucunda fonksiyon grafiği üzerindeki tüm noktalar ekseninden 2 kat uzaklaşır, 3. sütunda uygulanan yatay dönüşüm sonucunda da eksenine kat yakınlaşır.

Fonksiyon Dikey Dönüşüm Yatay Dönüşüm
SORU 1 :

Bir kağıda önce parabolü, sonra ve parabolleri çiziliyor.

Son çizilen iki parabolün eksenini kestiği noktalar arasındaki en büyük uzaklık kaç birimdir?

Fonksiyonu çarpanlarına ayıralım.

Buna göre fonksiyonu eksenini ve noktalarında keser.

fonksiyonu fonksiyonunun 4 birim sağa ötelenmesi ile elde edilir, dolayısıyla fonksiyonun eksenini kestiği noktaların apsis değerleri 4 birim artar.

Buna göre fonksiyonu eksenini ve noktalarında keser.

fonksiyonu fonksiyonu üzerindeki tüm noktaların apsis değerlerinin yarıya inmesi ile elde edilir.

Buna göre fonksiyonu eksenini ve noktalarında keser.

fonksiyonu fonksiyonunun eksenine göre simetriğinin alınması ile elde edilir, dolayısıyla fonksiyonun eksenini kestiği noktaların apsis değerlerinin ters işaretlileri alınır.

Buna göre fonksiyonu eksenini ve noktalarında keser.

fonksiyonunun eksenini kestiği ve noktaları ile fonksiyonunun eksenini kestiği ve noktaları arasındaki en büyük uzaklık birim olur.

Sorudaki üç fonksiyonun grafikleri aşağıda verilmiştir.

Soru

SORU 2 :

fonksiyonu üzerindeki noktası, dönüşümü sonrasında noktasına öteleniyor.

Buna göre kaçtır?

fonksiyonuna ulaşmak için fonksiyonuna uygulanan dönüşümleri adım adım uygulayalım.

fonksiyonuna dönüşümü uygulandığında grafik üzerindeki tüm noktalar 5 birim sağa ötelenir.

fonksiyonuna dönüşümü uygulandığında grafik üzerindeki tüm noktaların ordinat değerleri iki katına çıkar.

fonksiyonuna dönüşümü uygulandığında grafik üzerindeki tüm noktalar 4 birim yukarı ötelenir.

Tüm bu dönüşümler sonucunda elde ettiğimiz nokta noktasıdır.

bulunur.


SORU 3 :
Soru

Yukarıda fonksiyonunun grafiği verilmiştir.

Buna göre çarpımı kaçtır?

grafiğine gerekli dönüşümleri uygulayarak fonksiyonunu elde etmeye çalışalım.

fonksiyonunun genliği (fonksiyonun merkez çizgisi ile fonksiyonun en üst veya alt noktası arasındaki mesafe) 1 birimdir. Verilen grafiğin genliği ise birimdir.

Fonksiyonun dikey daralmasını ve genişlemesini 'in önündeki katsayı belirler. Bu mesafenin 3 birim olması için fonksiyonun çıktısı 3 ile çarpılmalı, yani fonksiyon şeklinde olmalıdır.

grafiği noktasından geçer. fonksiyonu noktasından geçtiği için fonksiyonu 1 birim yukarı ötelenmiş olmalıdır.

Buna göre verilen grafik fonksiyonuna ait olmalıdır.

bulunur.


« Önceki
Öteleme
Sonraki »
Yansıma


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır