Rasyonel Kök Teoremi

Rasyonel kök teoremi (diğer adıyla rasyonel sıfır teoremi) bir polinom denkleminin rasyonel, yani reel olup irrasyonel olmayan köklerini bulmamıza yardımcı olan bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanabilmemizin ön koşulu, polinomun tek değişkenli ve tüm katsayılarının birer tam sayı olmasıdır.

Bu teoremin bir sonucu olarak, yukarıdaki koşulları sağlayan bir polinomun başkatsayısı 1 ise denklemin tüm rasyonel kökleri birer tam sayı olur.

Bu teoremi örnek bir polinom denklemi üzerinden detaylandıralım ve aşağıdaki denklemin rasyonel köklerini bulalım.

Adım 1: Polinomun sabit teriminin pozitif ve negatif tam bölenleri bulunur. Bu sayılar \( p \) değerleridir.

Adım 2: Polinomun başkatsayısının pozitif ve negatif tam bölenleri bulunur. Bu sayılar \( q \) değerleridir.

Adım 3: Bu iki listedeki sayıları kullanarak oluşturulabilecek tüm \( \frac{p}{q} \) sayıları listelenir.

Adım 4: Bu sayıların pay ve paydaları en sade hallerine getirilir ve tekrar eden sayılar listeden çıkarılır. Kalan sayılar denklemin olası rasyonel kök değerleridir.

Bulduğumuz bu değerlerin her biri denklemin bir kökü olmayabilir, ancak denklemin tüm rasyonel köklerinin bu listede olduğundan emin olabiliriz. Bu değerlerden hangilerinin denklemin bir kökü olduğunu değerleri denklemde yerine koyarak bulabiliriz.

Adım 5: Bu değerler sırayla \( x \) yerine konarak polinomu sıfır yapıp yapmadıkları kontrol edilir. Bir \( \frac{p}{q} \) değeri polinomu sıfır yapıyorsa denklemin bir köküdür, dolayısıyla \( (x - \frac{p}{q}) \) polinomun bir çarpanıdır. Polinomu sıfır yapmayan değerler denklemin bir kökü değildir.

Rasyonel kök teoreminin uygulamasını göstermek için bir örnek yapalım.

Bir polinom denkleminin rasyonel (\( 1, \frac{1}{2} \)), irrasyonel (\( \sqrt{2} \)) ya da karmaşık sayı (\( 1 \pm 2i \)) kökleri olabilir. Rasyonel kök teoremi bir denklemin sadece rasyonel köklerini verir, ancak bir denklemin rasyonel köklerini kullanarak çarpanlarına ayırdıktan sonra elimizde daha düşük dereceli bir denklem kalacağı için, bu yöntem diğer irrasyonel ve karmaşık kökleri bulmamızı kolaylaştırabilir.

Bir polinom denklemi için bulduğumuz köklerin sayısı polinomun derecesine eşitse denklemin tüm köklerini bulmuş ve polinomu tüm çarpanlarına ayırmış oluruz. Bulduğumuz köklerin sayısı polinomun derecesinden düşükse polinomu bulduğumuz çarpanlara polinom bölmesi ile bölerek daha düşük dereceli bir polinom elde edebiliriz.

Yukarıdaki örnekte bulduğumuz rasyonel kökleri kullanarak çarpanlarına ayırdığımız polinoma polinom bölmesi uygulayalım.

Rasyonel kök teoremi uygulaması pratik bir yöntem olsa da, öncelikle verilen polinomu standart çarpanlara ayırma yöntemleri ile çarpanlarına ayırmayı denemeliyiz. Örneğin polinomun sabit terimi yoksa tüm terimler \( x \) parantezine alınarak \( x = 0 \) bir kök olarak belirlenebilir.

Bir polinom denkleminin tüm rasyonel köklerini bulan rasyonel kök teoreminin \( \sqrt{2} \), \( \sqrt{3} \) gibi kök değerlerini bulmuyor olmasını bu sayıların irrasyonel olduğunun bir ispatı olarak gösterebiliriz.

SORU 1 :

13. dereceden ve katsayıları tam sayı olan bir polinom denkleminin başkatsayısı 2 ve sabit terimi -41 olduğuna göre, bu denklemin en fazla kaç farklı rasyonel kökü olabilir?

Verilen bilgilere göre polinomun tanımı aşağıdaki gibidir.

\( P(x) = 2x^{13} + \ldots - 41 \)

Rasyonel kök teoremine göre, bir polinom denkleminin tüm rasyonel kökleri (\( p \) polinomun sabit teriminin bir tam böleni ve \( q \) polinomun başkatsayısının bir tam böleni olmak üzere) \( \frac{p}{q} \) şeklinde yazılabilir.

Polinomun sabit teriminin tam bölenleri:

\( p: \{ \pm 1, \pm 41 \} \)

Polinomun başkatsayısının tam bölenleri:

\( q: \{ \pm 1, \pm 2 \} \)

Tüm \( \frac{p}{q} \) değerleri:

\( \dfrac{p}{q}: \{ \pm 1, \pm \frac{1}{2}, \pm 41, \pm \frac{41}{2} \} \)

Bu 8 değerin tümü denklemin birer kökü olmayabilir, ancak denklemin tüm rasyonel kökleri bu listededir. Dolayısıyla polinom denkleminin en fazla 8 farklı rasyonel kökü olabilir.


SORU 2 :

\( P(x) = x^7 + ax^4 + bx^2 - 15 \)

Aşağıdaki \( x \) değerlerinden hangisi \( a \) ve \( b \)'nin hiçbir tam sayı değeri için \( P(x) \) polinomunu sıfır yapmaz?

(a) -5    (b) -3    (c) 1    (d) 9    (e) 15

Rasyonel kök teoremine göre, bir polinom denkleminin tüm rasyonel kökleri (\( p \) polinomun sabit teriminin bir tam böleni ve \( q \) polinomun başkatsayısının bir tam böleni olmak üzere) \( \frac{p}{q} \) şeklinde yazılabilir.

Polinomun sabit teriminin tam bölenleri:

\( p: \{\pm 1, \pm 3, \pm 5, \pm 15\} \)

Polinomun başkatsayısının tam bölenleri:

\( q: \{\pm 1\} \)

Tüm \( \frac{p}{q} \) değerleri:

\( \dfrac{p}{q}: \{\pm 1, \pm 3, \pm 5, \pm 15\} \)

Tam sayı \( a \) ve \( b \) değerlerinden bağımsız olarak \( P(x) \) polinomunu sıfır yapan rasyonel sayı değerler her zaman bu 8 değerden biri olur.

Buna göre 9 değeri hiçbir tam sayı \( a \) ve \( b \) değeri için polinomu sıfır yapmaz.


SORU 3 :

Katsayıları tam sayı olan \( P(x) \) polinomunun başkatsayısı ve sabit terimi aralarında asaldır.

Bu polinomun sıfırlarından biri \( \frac{3}{2} \) olduğuna göre, başkatsayısı aşağıdakilerden hangisi olamaz?

(a) -8    (b) 10    (c) 14    (d) 26    (e) 30

Rasyonel kök teoremine göre, bir polinom denkleminin tüm rasyonel kökleri (\( p \) polinomun sabit teriminin bir tam böleni ve \( q \) polinomun başkatsayısının bir tam böleni olmak üzere) \( \frac{p}{q} \) şeklinde yazılabilir.

\( P(x) \) polinomunun sıfırlarından biri \( \frac{3}{2} \) ise polinomun sabit terimi 3 çarpanını, başkatsayısı da 2 çarpanını içermelidir.

Ayrıca başkatsayı ve sabit terim aralarında asal oldukları için sabit terim 2 çarpanını, başkatsayı da 3 çarpanını içermemelidir.

30 sayısı 2 çarpanını içermekle birlikte 3 çarpanını da içerdiği için polinomun başkatsayısı olamaz.


« Önceki
Polinomlarda Sıfır ve Katsayı İlişkisi
Sonraki »
Descartes'ın İşaret Kuralı


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır