Mutlak ve Koşullu Yakınsaklık

Sadece pozitif terimlerden oluşan serilere uygulanabilecek daha çok sayıda test bulunduğu için, bu tip serilerin yakınsak olup olmadığı daha kolay belirlenebilir. Bu yüzden negatif terim içeren bir serinin yakınsak olup olmadığına öncelikle bu serinin (sadece pozitif terimlerden oluşan) mutlak değerinin yakınsaklığı incelenerek karar verilebilir.

Mutlak yakınsaklık testine göre, bir serinin terimlerinin mutlak değerlerinden oluşan seri yakınsak ise serinin kendisi de yakınsaktır.

Bu testin mantığı şu şekilde açıklanabilir: \( \sum {a_n} \) pozitif ve negatif terimlerden oluşan bir seri olsun. Bu durumda serinin pozitif ve negatif terimlerinin bir düzeyde birbirini götüreceği söylenebilir. \( \sum {\abs{a_n}} \) serisi ise sadece sıfır ve pozitif terimlerden oluşur, dolayısıyla toplamı \( \sum {a_n} \) toplamından küçük olamaz. Bunun bir sonucu olarak, \( \sum {\abs{a_n}} \) serisi yakınsak ise \( \sum {a_n} \) serisi de yakınsak olur.

Mutlak yakınsaklık testi bir serinin yakınsak olup olmadığını bulmak için kullanılır, ıraksak olup olmadığını göstermek için farklı bir test kullanılmalıdır.

Negatif terim içeren bir serinin yakınsak olup olmadığını göstermek için öncelikle mutlak yakınsaklık testi kullanılmalıdır. Eğer mutlak değer serisi ıraksak çıkıyorsa alterne seri testi denenmelidir.

Mutlak Yakınsak Seri

Mutlak yakınsaklık testi ile yakınsak olduğu gösterilebilen, yani kendisi ile birlikte mutlak değeri de yakınsak olan serilere mutlak yakınsak seri denir. Bir \( \sum {a_n} \) serisi mutlak yakınsak ise aynı zamanda yakınsaktır.

Koşullu Yakınsak Seri

Mutlak yakınsak olmayan yakınsak serilere koşullu yakınsak seri denir. Bu tanıma göre bir koşullu yakınsak seri yakınsaktır, ancak mutlak değeri olan seri yakınsak değildir.


« Önceki
Alterne Seri Testi
Sonraki »
Oran Testi


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır