Serilerde Yakınsaklık/Iraksaklık

Önceki bölümde bir serinin toplamını, \( n \) sonsuza giderken kısmi toplamlar dizisinin yaklaştığı değer olarak tanımlamıştık.

Bu limit değeri bir reel sayı olarak tanımlı ise seri yakınsaktır, değilse seri ıraksaktır. Bir serinin yakınsak olması \( n \) sonsuza giderken \( s_n \) dizisinin bir reel sayı değere yaklaşması anlamına gelir.

Kısmi toplamlar ve yakınsaklık
Kısmi toplamlar ve yakınsaklık

Bir seri yakınsak ise \( n \). teriminin sonsuzdaki limiti sıfırdır.

Bu önermenin karşıtı doğru olmayabilir, yani \( \lim\limits_{n \to \infty} {a_n} = 0 \) ise seri yakınsak olmayabilir. Örnek olarak, sonsuzdaki limiti sıfır olan aşağıdaki iki seriden birincisi yakınsak iken ikincisi ıraksaktır (bu serilerin yakınsaklık/ıraksaklık durumlarını önümüzdeki bölümlerde inceleyeceğiz).

Seriler Arası İşlemler

Bir seri yakınsak ise serinin bir skaler ile çarpımı da yakınsaktır.

Bu skaler çarpım özelliğinin karşıtı da doğrudur, yani bir serinin bir skaler ile çarpımı yakınsak ise serinin kendisi de yakınsaktır.

İki yakınsak serinin toplamı/farkı da yakınsaktır.

Bu toplama/çıkarma özelliğinin karşıtı her zaman doğru olmayabilir, yani toplamları/farkları yakınsak olan serilerin ikisi de yakınsak olmayabilir. Aşağıda bu duruma bir örnek verilmiştir.

Iraksak bir serinin sıfırdan farklı bir skaler ile çarpımı da ıraksaktır.

Yakınsak bir seri ile ıraksak bir serinin toplamı ve farkı ıraksaktır.

Terim Ekleme/Çıkarma

Bir seriye sonlu sayıda terim eklenmesi ya da çıkarılması serinin yakınsaklığını ya da ıraksaklığını değiştirmez, ancak seri yakınsak ise serinin toplamını değiştirebilir.

İndis Değerlerinin Değiştirilmesi

Bir serinin indis değerleri aşağıdaki şekilde değiştirildiğinde serinin yakınsaklığı/ıraksaklığı ve yakınsak ise toplamı değişmez.


« Önceki
Sonsuz Seriler
Sonraki »
Geometrik Seri


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır