Nokta (Skaler) Çarpımı

Vektörlerle çarpma yöntemlerinden biri olan nokta çarpımının formülü aşağıdaki gibidir. Bu formüldeki \( \alpha \) açısı iki vektör arasında oluşan açıdır.

İki vektörün nokta çarpımı
İki vektörün nokta çarpımı

Nokta çarpımında vektörler arasında nokta (\( \cdot \)) sembolü kullanılır. Nokta çarpımına skaler çarpım ya da iç çarpım da denir.

Sayılar arasındaki çarpma işleminde çarpanlar arasında çarpma sembolü kullanılmayabilir (\( xy = x \cdot y \)), ancak nokta çarpımında vektörler arasında nokta işareti mutlaka kullanılmalıdır (\( \vec{a} \cdot \vec{b} \)).

Yukarıdaki formülde \( \norm{\vec{a}} \) ve \( \norm{\vec{b}} \) sırasıyla \( \vec{a} \) ve \( \vec{b} \) vektörlerinin (skaler) büyüklükleridir. \( \cos{\alpha} \) değeri de iki vektör arasındaki açının kosinüs değeri olarak skaler bir büyüklüktür, dolayısıyla iki vektörün nokta çarpımı bir vektör değil, skalerdir.

İki vektör arasındaki nokta çarpımı, vektörlerden birinin diğer vektör üzerindeki izdüşümünün büyüklüğü ile üzerinde izdüşüm alınan vektörün büyüklüğünün çarpımı olarak ifade edilebilir. Şimdi aralarındaki açı \( \alpha \) olan \( \vec{a} \) ve \( \vec{b} \) vektörleri üzerinde bu işlemin nasıl gerçekleştiğine bakalım.

Nokta çarpım işlemini önce ikinci vektörün (\( \vec{b} \)) birinci vektör (\( \vec{a} \)) üzerindeki izdüşümünü alarak yapalım. Bir dik üçgendeki trigonometrik oranlar kullanılarak \( \vec{b} \) vektörünün \( \vec{a} \) vektörü üzerindeki izdüşümünün \( \norm{\vec{b}} \cos{\alpha} \) olduğu görülebilir. Bu ifade üzerinde izdüşüm alınan \( \vec{a} \) vektörünün büyüklüğü ile çarpıldığında nokta çarpım formülü elde edilir.

İkinci vektörün birinci vektör üzerindeki izdüşümü
İkinci vektörün birinci vektör üzerindeki izdüşümü

Bu işlemi şimdi de birinci vektörün (\( \vec{a} \)) ikinci vektör (\( \vec{b} \)) üzerindeki izdüşümünü alarak yapalım. Yine trigonometrik oranlar kullanılarak bu izdüşümün \( \norm{\vec{a}} \cos{\alpha} \) olduğu görülebilir. Bu ifade üzerinde izdüşüm alınan \( \vec{b} \) vektörünün büyüklüğü ile çarpıldığında aynı nokta çarpım formülü elde edilir.

Birinci vektörün ikinci vektör üzerindeki izdüşümü
Birinci vektörün ikinci vektör üzerindeki izdüşümü

Buna göre, nokta çarpımında hangi vektörün diğer vektör üzerinde izdüşümünün alındığının sonuca bir etkisi yoktur.

Nokta Çarpım İşlem Özellikleri

Yukarıda gördüğümüz gibi, nokta çarpım işleminin değişme özelliği vardır.

Nokta çarpım işleminin birleşme özelliği yoktur.

Nokta çarpım işleminin toplama ve çıkarma işlemleri üzerinde soldan ve sağdan dağılma özelliği vardır.

Nokta Çarpım İşlem Kuralları

Yönleri aynı iki vektörün nokta çarpımı, vektörlerin büyüklüklerinin çarpımına eşittir.

Bir vektörün kendisiyle nokta çarpımı, vektörün büyüklüğünün karesine eşittir.

İki vektörün nokta çarpımı vektörler arasındaki açı 90°'den küçükse pozitif, 90°'den büyükse negatiftir.

Aralarındaki açı 90° (birbirine dik) olan iki vektörün nokta çarpımı sıfıra eşittir. Bunun geometrik açıklaması, bir vektörün kendisine dik bir vektör üzerindeki izdüşümünün büyüklüğünün sıfır olmasıdır.

İki vektörün nokta çarpımı sıfır ise ya vektörlerden biri ya da ikisi sıfır vektörüdür ya da vektörler birbirine diktir.

Üç vektörün nokta çarpımı geçerli bir işlem değildir. Bunun sebebi, iki vektörün nokta çarpımının skaler bir büyüklük olması ve skaler ve vektörel iki büyüklük arasında nokta çarpım işlemi yapılamayacak olmasıdır.

Nokta Çarpımı ve Kosinüs Teoremi

İki vektörün nokta çarpımı kullanılarak trigonometri konusunda gördüğümüz kosinüs teoremi formülü türetilebilir.

Kosinüs teoremi
Kosinüs teoremi

« Önceki
Vektörlerle Çarpma
Sonraki »
Vektörel Çarpım


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır