Yüzey Alanı Bulma

Bir eğrinin belirli bir aralıktaki bölümünü \( x \) ekseni etrafında 360° döndürdüğümüzü varsayalım. Belirli integralin uygulamalarından biri de bu şekilde oluşan 3 boyutlu şeklin yanal yüzey alanının bulunmasıdır.

Yüzey alanı
Yüzey alanı

Yukarıdaki gibi bir eğrinin \( [a, b] \) aralığındaki bölümü için oluşan bu cismin yanal yüzey alanının gerçek değerini bulmak için elimizde geometrik bir yöntem olmasa da, yaklaşık değerini bulmak için alan hesaplamasında kullandığımıza benzer bir yöntem kullanabiliriz.

  1. Aralık \( n \) alt aralığa bölünür ve her aralıktaki yüzey alanını bulmak için bir formül geliştirilir.
  2. Bu alanların toplamından oluşan ve tüm \( [a, b] \) aralığı için yaklaşık yüzey alanını verecek olan Riemann toplam formülü yazılır.
  3. \( n \) sonsuza giderken, yani aralık genişlikleri sıfıra yaklaşırken bu Riemann toplamının limiti yüzey alanının gerçek değerini verir.

Bu yöntemi yüzey alanı hesaplama problemine uygulayalım ve önce \( [a, b] \) aralığını aşağıdaki koşul sağlanacak şekilde eşit ya da farklı genişliklerde \( n \) alt aralığa bölelim.

Her bir aralıktaki yüzey alanının yaklaşık değerini bulmak için aralıkların uç noktalarını birleştiren doğru parçaları çizelim. Aşağıda \( n = 4 \) için bu aralıklar ve doğru parçaları verilmiştir.

Yüzey alanı (4 aralık)
Yüzey alanı (4 aralık)

Her bir aralıkta oluşan üç boyutlu cisimler birer kesik konidir. Kesik koninin yanal alan formülü aşağıdaki gibidir.

Kesik koninin yanal alanı
Kesik koninin yanal alanı

\( i \). aralıkta oluşan cismin yanal yüzey alanına \( A_i \) dersek, kesik koni yanal alan formülünü bu alana aşağıdaki şekilde uyarlayabiliriz.

Yaklaşık yüzey alanı hesaplama
Yaklaşık yüzey alanı hesaplama

Tüm aralıklar için bu alanların toplamını aldığımızda \( [a, b] \) aralığındaki toplam yüzey alanı için Riemann toplamını (\( S_n \)) buluruz. Gerçek yüzey alanına \( A \) dersek bu Riemann toplamı aynı zamanda \( A \) için bulduğumuz yaklaşık değer olur.

Riemann toplamının alan uygulamasından bildiğimiz üzere, \( n \) değeri büyüdükçe bulduğumuz yaklaşık değerler gerçek yüzey alanına yaklaşır. Riemann toplamının \( n \) sonsuza giderkenki limiti ise gerçek yüzey alanını verir.

Belirli integralin limit tanımına göre, bu limit ifadesi toplamı alınan ifadenin bu aralıktaki belirli integraline eşittir.

Bu formülün bir örnek üzerinde uygulamasını gösterelim.

SORU 1 :
Yüzey alanı (örnek)

\( f(x) = x^3 \)

Yukarıda denklemi ve grafiği verilen fonksiyonun \( [0, 2] \) aralığındaki kısmının \( x \) ekseni etrafında döndürülmesi ile oluşan şeklin yüzey alanını bulun.

Grafiği belirtilen aralıkta \( x \) ekseni etrafında döndürdüğümüzde aşağıdaki şekli elde ederiz.

Yüzey alanı (örnek)

Fonksiyonun türevini alalım.

\( f'(x) = 3x^2 \)

\( [0, 2] \) aralığı için yüzey alanı formülünü yazalım.

\( = \displaystyle\int_0^2 {2\pi x^3\sqrt{1 + [3x^2]^2}\ dx} \)

\( = \displaystyle\int_0^2 {2\pi x^3\sqrt{1 + 9x^4}\ dx} \)

\( = (\dfrac{2\pi \cdot 2}{3 \cdot 9 \cdot 4}\sqrt{(1 + 9x^4)^3})|_0^2 \)

\( = (\dfrac{\pi}{27}\sqrt{(1 + 9x^4)^3})|_0^2 \)

\( = \dfrac{\pi}{27}\sqrt{(1 + 9(2)^4)^3} - \dfrac{\pi}{27}\sqrt{(1 + 9(0)^4)^3} \)

\( = \dfrac{\pi}{27}\sqrt{145^3} - \dfrac{\pi}{27}\sqrt{1^3} \)

\( = \dfrac{\pi}{27}(145\sqrt{145} - 1) \) bulunur.


« Önceki
Yay Uzunluğu Bulma
Sonraki »
Genelleştirilmiş İntegral


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır